Френулум и кърмене

Home / Без категория / Френулум и кърмене

Защо боли, когато кърмя бебето си?

На много майки често се казва или погрешно се приема, че ако не могат да кърмят успешно, има нещо нередно с тях. Всъщност това не е вярно. Бебетата могат да се родят с комбинация от ограничаващи условия, наречени. Анкилоглосия, къса юздичка или още „вързано езиче“
Този проблем не е трудно да се диагностицира. Когато бебето плаче езикът е с форма на сърце, вижда се ниско заловен френулум, който върви от пода на устната кухина към върха на езика. Късия френулум/юздичка на езика може да варират по тежест, може да е налице състояние, което наричаме “задна анкилоглосия”, което е много по-трудно да се диагностицира и разпознае. Френулумът изглежда несъществуващ, така че е трудно да се открие причината за затрудненото движение на езика.

Майките, които се опитват да кърмят бебето, което има къса юздичка, страдат силно, както психически, така и физически. Засукването на бебето е затруднено, храненията понякога продължават с часове. Рисковете от инфекция на гърдата се увеличават и количеството на млякото може да бъде значително намалено поради липсата на стимулация от неефективно сучене.
Бебетата може да наддават по-бавно, да заспиват бързо по време на хранене (тъй като полагат повече усилия по време на сученето),  стават  раздразнителни, което прави преживяването на родителя още по-разочароващо. Бебетата са склонни да се хранят много по-често, тъй като тяхната неефективност води до по-малък прием на мляко, така че гладът настъпва по-бързо.
Защо е необходимо да се коригира Анкилоглосия, къса юздичка или още „вързано езиче“

• Да се ​​направи кърменето по-успешно
• Да спомогне за облекчаване на болката от кърменето и възстановяване на здрави зърна и гърди
• Да се стимулира производството на мляко чрез адекватна стимулация
• Да се ​​осигури подходящо хранене и растеж на бебето
• Да се ​​избягват сериозни дългосрочни проблеми с неблагоприятното оформяне на небцето, разстоянието между зъбите, зъбния кариес, речевите нарушения, социалната стигма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *